tisdag 31 januari 2012

Min egen lilla femminutersmetod

Titt som tätt hör jag föräldrar säga att de läst Anna Wahlgren och "plockat russinen ur kakan". Newsflash for you: nej, det har ni inte. Hela hennes filosofi bygger nämligen på att man antingen kör metoderna fullt ut eller låter bli. Jag rekommenderar att man låter bli.

Angående att "hon har sagt en massa bra saker också": ja, det är klart att hon har sagt bra saker också. Nämn en person som under hela sin livstid aldrig sagt en enda vettig grej liksom. Visste ni förresten att Hitler byggde en massa raka fina breda motorvägar? Konstigt att man så sällan hör folk som tycker att han var en rätt reko kille på grund av det, bara man bortser från den där detaljen med förintelsen.

Vänta nu, jämförde jag just Anna Wahlgren med Hitler? Ja. Är det äldsta tricket i boken? Ja. Tänker jag ta tillbaks det och hitta på en bättre liknelse? Nej.

Men om ni nu ska envisas med att hålla på med "snälla metoder" så ska jag nu dela med mig av vår kvällsrutin. Den tar mellan två och tio minuter:
1. Borsta tänder och kissa.
2. Kryp ner i sängen.
3. Amma.
4. Sov.

Ps. Funkar den inte för er så testa något annat. En bra början är att lyssna på och respektera barnet. Man har igen det tusenfalt längre fram.

15 kommentarer:

  1. Låter som en bra metod!
    Själv får jag lite panik de kvällar barnet inte är intresserad av att ammas till sömns, (han är väl egentligen inte tillräckligt trött alt. övertrött då), för hur söver man då? Läser Abbob Åberg 1000 gånger, men sedan? Turligt nog slutar det oftast med att han kommer på att han vill ammas ändå, och somnar. När han inte ligger och bankar sig själv på rumpan, och då blir jag lite orolig, är det en Anna Wahlgrenmetod han kommit på där?

    SvaraRadera
  2. Det är samma här emellanåt, men då läser vi något, eller så ligger jag i sängen och väntar tills barnet lekt färdigt och kommer in och lägger sig.

    Haha, det låter ju misstänkt likt buffning, men hälsa honom att han inte kan hålla på och välja ut delar av metoderna sådär.

    SvaraRadera
  3. Gillar!

    Vi kör 1, gröt, 2, pyjamas och borsta tänderna och 3, sova, om jag nattar är 3 ackompanjerat av godnattsång, om maken nattar inte. Funkar oftast bra. När E blir äldre tänkte jag att vi ska börja med saga men nu när bara vill bläddra fernetiskt i boken så känns det onödigt.

    SvaraRadera
  4. Haha, bra femminutersmetod!
    Vår femminutare ser ut så här (efter förberedelse med tandborstning):
    1. Väntar på att barnet blir trött. Brukar inträffa runt 20.00
    2. Lyfter upp barnet som genast tar bröstet.
    3. sjunger en sång (hennes val, oftast Vargen ylar)samtidigt som jag går runt lite och vaggar henne.
    4. Lägger ner henne i min säng och tassar ut.

    Allt som allt brukar proceduren ta mellan 3 och 10 minuter. :)

    SvaraRadera
  5. Hon somnar alltså under punkt 3. Viktigt tillägg.

    SvaraRadera
  6. Precis så kör vi här med! & minsta sover med oss.

    6-åringen läser vi en saga åt. Eller så får hon läsa halva, om hon orkar. Sedan godnatt.
    Hon kommer dock gaska ofta tassandes till vårt sovrum där hon har en soffa med kudde & täcke.

    Du är ju bara för smart, Jonna! :)

    SvaraRadera
  7. Oj, femminutersläggningar är sällsynta hos oss. Här tar det snarare runt en timme eller mer. Men då ingår ganska mycket bokläsning och lite lek också. Jag har inget emot långa nattningar så länge jag slipper bråk, och så länge hans behov får styra finns det inget att bråka om. Verkar han för pigg går vi bara upp och gör något annat och försöker igen senare.

    SvaraRadera
  8. Här tar det oftast mellan en kvart och en halvtimme, beroende på trötthetsgrad. I min bekantskapskrets här i stan får jag dock ofta känslan av att vara väldigt ovanlig som alltid nattar mitt barn genom att ligga bredvid. Såg nyss följande på FB:

    "X har börjat strula jättemycket vid läggningen, skriker i uppemot en timme, jättejobbigt. :-( Nån som har haft liknande problem?"

    "Vi hade samma! Vi provade att ta bort spjälsängen och ligga bredvid Y i sängen istället. Nu funkar det bättre."

    "Vi också! Prova att ligga kvar tills X har somnat, kanske vill hen bara ha närhet."

    "Tack alla för svaren. Jag har provat att ligga bredvid henom tills hen somnar nu och det går bättre. Vi ska köpa en riktig säng till henom i helgen".

    Och jag ba' What? Har ensamsomnandet blivit så standard att man måste be vänner om råd för att komma på att man kan ligga bredvid tills barnet somnar? Hm....

    SvaraRadera
  9. Jag trodde också att ligga-brevid eller vagga var standard hos mänskliga föräldrar. Vi har skjutit ihop barnens (två) sängar och den ena pillar i mitt hår och den andra suger på min mage (fråga inte...konstigt barn) tills de somnar vilket tar mellan 2-60 minuter beroende på hur dagen varit. En vår och sommar somnade största barnet själv - hen ville ha det så och bad oss gå - men sen blev det mörkt på kvällarna och nu är vi tillbaka brevid.

    SvaraRadera
  10. ÅÅ så underbart! Jag skulle nästan trott att det varit jag själv som varit uppe och starttat en bättre blogg i typ sömnen! Fortsätt så! Happy n ight! min femiunters är redan avklarad och den enda som låter här i sängen är jag själv och datorn..

    SvaraRadera
  11. Som min halländske vän sa när han blev full : Aj facking laaaaav joooo!

    Du är bäst.
    Och så jävla rolig.

    Gillar Hitlerjämförelsen...:)

    SvaraRadera
  12. Jenny: Vi läser en hel del sagor, men oftast inte just vid läggdags. Jag skulle tro att det blir mer av den varan när hon är större och har slutat amma.

    Sagogrynet: Det låter ju supersmidigt!

    Anna: Tack, du också tydligen :)

    Lisa: Jag måste erkänna att jag inte har tålamod med långa nattningar, så om Hrönn inte är med på noterna så ligger jag kvar i sängen läser jag lite i någon av mina böcker och låter henne varva ner på egen hand innan jag gör ett nytt försök.

    Miss Mary: Ja, jag tycker också det verkar som att ensamsovandet är den rådande normen idag. Innan jag slutade läsa mammatidningar tyckte jag mest att det var den bilden som förmedlades där också, hoppas att det har ändrats sedan dess.

    Lisa 2: Haha, ja magsugandet har jag inte hört om från någon annan. Men om det funkar och alla är nöjda så... :)

    Bergsulven: Välkommen hit, jag lär titta in hos dig framöver också.

    Icka: Å, smickrare där.

    SvaraRadera
  13. Känner igen metoden, den är fantastisk. Kan kanske uppfattas som stötande läsning för vissa, just det där med respekt och hänsyn. Men man får ta fåret med ullen, eller hur nu det gamla talesättet lyder.

    SvaraRadera
  14. Linda: Ja, tydligen är det rätt kontroversiellt att påstå att barn på något sätt skulle ha rätt att ha en åsikt i frågor som hur de vill bli behandlade :)

    SvaraRadera